Fucks given - Peuken


posted on .

De laatste tijd is er veel gedoe rond het klimaat, je weet wel Anuna enzo. En veel mensen reageren daarop met “Begin bij jezelf”. Awel ja, check. Samen met mijn betere helft hebben we ons geëngageerd als zwerfvuil meter en peter van een stuk van de straat waarin we wonen. Kort samengevat: wij houden een stukje van onze buurt proper en we hoeven daar geen lintje voor te krijgen.

Maar ik wil wel even blijten over sigarettenpeuken.

De Gentse schepen van Openbare Netheid (droomjob) kwam met het idee om statiegeld in te voeren op peuken (bron: Nieuwsblad - 24 april 2019).

De peuken zijn niet biologisch afbreekbaar (bron: NRC) dus dat is niet zo best, en geloof mij, het ligt vol op straat, in de grachten, …

Naar mijn bescheiden mening vrij simpel op te lossen. Verplicht de tabakmerken met wetgeving om naar een biologisch afbreekbaar alternatief te zoeken.

GDPR hebben ze door iedereen zijn strot gestampt, daar was er een duidelijke deadline voor wanneer alle bedrijven moesten voldoen aan onduidelijke regels. Met de peuken kan je een deadline en duidelijke regels opstellen. Vanaf 20/06/2021 moeten sigaretten voldoen aan de Europese Norm 13432 of als je het Belgisch wil aanpakken aan het KB Biomaterialen.

En ja er zal geblijt en gelobby zijn, maar ik denk dat ze wel wat marge hebben (Bron: Humo - 2 juli 2018).